Recente berichten

Nieuwe diensten bij Amos Milieutechiek B.V.

Chroom VI identificatie en luchttoetsing aan de grenswaarde Lees meer...

Uitbreiding geaccrediteerde scope Amos Milieutechniek

Interim-regeling voor de NEN2990 brengt de nodige aanpassingen en gevolgen met zich mee... Lees meer...

Onaangekondigde bijwoningen door de Raad van Accreditatie

Per 1 september 2016 start een pilotperiode van 2 jaar Lees meer...

Dit is een voorbeeld-nieuwsbericht.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Donec aliquam enim ut nunc bibendum eu adip Lees meer...

Meer nieuws

MVO - Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

MVOMVOMVOMVO

Amos biedt ondernemende medewerkers de kans om zich te ontwikkelen en zich actief bezig te houden met het verbeteren van het milieu en de leefomstandigheden in Nederland. Ook in andere delen van de wereld willen wij ondernemende mensen de kans geven om zich te kunnen ontwikkelen en om wat aan hun leefomstandigheden te kunnen doen. Dat doen wij als bedrijvenambassadeur.

Het bedrijvenambassadeurschap van Oxfam Novib is een netwerk van bedrijven en medewerkers die zich samen inzetten voor een betere wereld.


Door deel te nemen aan dit programma maakt onze organisatie het mogelijk, dat ondernemende mensen in ontwikkelingslanden een eigen bestaan kunnen opbouwen middels microfinanciering. Vaak kunnen deze mensen geen krediet krijgen. Omdat ze geen onderpand hebben, omdat ze vrouw zijn of omdat er helemaal geen banken zijn.
Bij microkredietorganisaties krijgen ze zo'n lening wel. Dankzij deze kleine kredieten kunnen mensen in ontwikkelingslanden, toch een lening aangaan en een bedrijfje starten. Het geld kan telkens opnieuw geinvesteerd worden in microfinancieringen voor nieuwe mensen. Zo helpt het duizenden mensen op weg naar een zelfstandig bestaan zonder armoede.

Als bedrijvenambassadeur geeft Amos deze mensen een kans een zelfstandig bestaan op te bouwen.

Praktijk voorbeelden:

Lange tijd hadden Razia en haar gezin net voldoende geld om in leven te blijven. Om wat te verdienen, wilde zij koeien fokken. BRAC bood haar eerst een driedaagse cursus veeverzorging aan. Een week later kreeg ze twee koeien, materiaal voor een onderkomen en een toelage van 70 taka (76 eurocent) per week.

Ato Merera Bayisa heeft trainingen van ERSHA gevolgd: 'Van ERSHA heb ik geleerd bomen te kweken en te verzorgen en een bedrijf te voeren'.

'Ik verdien 450 - 500 birr per jaar (30 euro) met het verkopen van stekjes. Ik plant ook stekken van verschillende boomsoorten voor brandhout, bouwmateriaal en veevoer. Ik kan mijn gezin nu geven wat het nodig heeft. Ik kan mijn drie kinderen naar school sturen. Met een lening van 1000 birr die ik van de dorpsgroep kreeg, heb ik een veemesterij opgezet. De verkoop van vlees levert me drie keer per jaar 500 tot 600 birr op. Ik heb een ezel gekocht om water te halen en dingen naar de markt te brengen. De familie groeit en er is ruimte nodig. Ik bouw daarom nu een extra kamer aan het thuis. Ik ben trots op wat ik heb bereikt. Ik ben een voorbeeld in mijn dorp.'

Maleka
'Toen ik 20 was, ben ik getrouwd. Mijn man was landarbeider. Hij had geen grond of een eigen huis. Hij verdiende wat als dagloner.' Het was te weinig om van rond te komen. Zeker toen hun dochter geboren werd. Maleka: 'Ik ben gaan werken als huishoudster voor een kilo rijst per dag. Mijn dochter is nog wel naar school geweest, maar toen ze oud genoeg was, is ze ook gaan werken. Het was een moeilijke tijd.'

Twee koeien en een stal
Tot de dorpsvergadering in 2002. Daar vertelde de organisatie Building Resources Across Communities, BRAC over een spaar- en kredietprogramma. Maleka gaf zich op. Ze kreeg een cursus over veeverzorging, voer- en koeienziektes. 'BRAC gaf me 2 koeien en materiaal voor een stal. En een jaar lang 70 taka per week. Elke week kwamen ze kijken hoe het ging.'

Een eigen spaarrekening
Maleka bezit nu 5 koeien. 'Per dag verkoop ik drie liter melk en verdien 50 taka. De koemest levert 100 taka (€ 1,10) per maand op. Ik heb gespaard en daarvan wat grond gekocht. Daarop bouwen we nu ons eigen huis. Ik huur land om groente en rijst te verbouwen. In de loop der jaren had ik voor 10.000 taka (€ 109,-) geleend en altijd op tijd afbetaald. Er staat nu 3.305 taka (€ 36,-) op mijn spaarrekening. En ik kan nu ook mijn naam schrijven.'

Meer weten? Druk op deze link:
http://www.oxfamnovib.nl/bedrijven-bedrijvenambassadeurs.html